Natura al Berguedà.

Rutes - Rutes - Ruta pels boscos de Sant Jaume de Frontanyà

  • Accés: Per la carretera (BV-4656) que surt de Borredà, arribem a Sant Jaume de Frontanyà i aparquem els vehicles a l'entrada del poble. Travessem el poble fins arribar la a un panell indicador de rutes. Seguirem el GR 241 (Blanc i groc)
  • Dificultat: La pujada per la Baga d Baga d'Ardericó és pronunciada. Desnivell total de 420 m.
  • Durada: 3 hores 30' Serveis: Hi ha restaurants al poble
  • Valors naturals: Boscos de pi roig, fagedes, pastures. Grans ungulats.
  • Llocs d'interès: Església de Sant Jaume de Frontanyà.

Als vessants orientals de la serra de Catllaràs es troba Sant Jaume de Frontanyà, un poble recollit en els seus límits, de sòbria bellesa, amb uns boscos pregons i una fauna rica pel que fa a grans mamífers.

Al costat de l'església romànica de Sant Jaume s'inicia aquest recorregut. Agafem el GR 241 que coincideix amb el camí ral de la Pobla. Les pastures que envolten el poble són un bon indret per acostar-s'hi i observar plantes i ocells. En les tanques de bardissa o al marges de bosc, hi podeu observar el lluert o llangardaix verd. En un principi el sender passa per un bosc de pi roig, amb la presència de caducifolis com el faig, la blada i el bedoll, amb un sotabosc ric en boix i espècies herbàcies nemorals. Sentirem o veurem els ocells propis d'aquests boscos, com mallerengues, raspinells, bruels, i al terra del camí provarem d'identificar petjades d'algun mustèlid com ara la marta o el toixó. Aquest bonic sender acaba enllaçant amb la carretera, molt poc transitada, que va a la Pobla de Lillet. Seguirem per aquesta carretera fins al coll de la Batallola on seguint les indicacions del GR agafarem un camí que queda a mà esquerra. Des d'aquí ens endinsarem per una fageda, amb arbres contundents, i prestarem atenció al terra, intentarem detectar, mitjançant les seves petjades o excrements, la presència dels cérvols. De fet, seria possible a primeres hores del matí o les darreres de la tarda esperar en silenci la seva aparició en alguna de les clarianes del bosc. De vegades també trobarem petjades de gossos que ens podrien fer pensar en el llop, espècie la presència de la qual ha estat confirmada al nord del Berguedà. Seguim per aquest sender; passarem per pinedes de pi roig amb caducifolis, alguns prats i rierols, on possiblement podrem veure granotes roges i comunes en el seu ambient. També probablement sentirem el cant o el tamborineig dels picots negre i garser gros. Aquest camí ens portarà a una cruïlla de pistes. Nosaltres agafarem la de l'esquerra, per un corriol, que ens pujarà al capdamunt de la Baga d'Ardericó. Aquí el bosc es tanca, i el predomini del faig és incontestable. Amb silenci, seria possible topar amb algun cabirol o sentir la fugida precipitada d'algun senglar, les petjades del qual no ens deixaran cap marge de dubte de la seva presència. Aquí també és possible que puguem sorprendre la becada, la mallerenga d'aigua, el pica-soques blau. Quan arribem al capdamunt de la carena, podrem agafar diferents camins que ens portaran de nou a Sant Jaume. D'aquesta banda, el predomini de la pineda de pi roig és aclaparador. Si marxem en silenci no serà complicat sorprendre a algun esquirol o bé veure els seus nius, que també poden utilitzar altres espècies com la rata cellarda. En quant a ocells, en aquestes pinedes podem veure o sentir el mosquiter pàl·lid, i diferent espècies de túrdids.