Natura al Berguedà.

Espais Naturals - Altres Espais Naturals - Serra de Picancel

Espai eminentment forestal dels Prepirineus, situat al límit entre l'Alt i el Baix Berguedà, que entra en contacte amb els altiplans de la Depressió Central.

És un espai moderadament reduït amb una superfície de 2.244,5 Ha, íntegrament situades al Berguedà. Es troba a cavall dels municipis de Cercs on hi ha incloses 477,5 Ha, la Quar amb 1.265 Ha i el terme municipal de la Vilada amb 532 Ha.

És caracteritzat per ser part de la Serralada Pre-pirinenca típica, formada per relleus conglomeràtics alternants, amb freqüència variable de gresos. Aquests relleus, molt trencats, acullen valls molt tancades i profundes que han permès una bona conservació d'alguns racons.

Es diferencia a nivell paisatgístic de la resta d'espais d'aquesta subunitat doncs es situa a cavall dels altiplans de la Depressió Central. Hi ha un clar predomini del paisatge forestal presidit per les coníferes, també hi són ben representades les formacions mediterrànies del país de les rouredes seques, que en molts casos han estat transformades en pinedes secundàries de pinassa (Pinus nigra) o pi roig (Pinus sylvestris).