Natura al Berguedà.

Espais Naturals - Altres Espais Naturals - Serra de Montgrony

La serra de Montgrony és formada per una alineació de muntanyes que constitueixen la prolongació vers llevant de l'espai natural del Cadí-Moixeró, encerclant pel costat meridional la Vall de Ribes. En conjunt l'espai manté un eminent caràcter forestal amb fragments de rouredes, fagedes, i pinedes en un bon estat de conservació.

L'espai comprèn un territori de 3.512,0 Ha, de les quals únicament 620 es situen en l'àmbit del Berguedà, i més concretament en l'àmbit del terme municipal de Castellar de N'Hug. La resta de l'espai es troba inclòs dins l'àmbit del Ripollès.

La serra, situada en una posició més oriental que el Cadí-Moixeró, gaudeix d'un clima menys continental, que es mostra en la vegetació on hi predominen formacions pròpies d'espais més humits. La presència de dues vessants, a la Serra Ermada, fa augmentar el grau de diversitat d'aquest espai. A solell hi predominen els paisatges submediterranis del país de la roureda de roure martinenc (Quercion pubescenti-petraeae), sovint substituïdes per pinedes de pi roig. En alguns indrets la serra arriba a assolir prou alçada i hi fa aparició l'estatge subalpí on hi trobem pastures. A les obagues més altes s'hi localitzen les pinedes de pi roig i avetoses, essent entre les més orientals dels Pirineus en el sector català. Hi trobem com a formacions excepcionalment humides les pinedes boreals de pi roig amb molses.

La fauna d'aquest espai és típicament pirinenca i presenta una sèrie d'espècies interessants com l'isard (Rupicapra rupicapra), el gall fer (Tetrao urogallus) i l'àguila daurada (Aquila chrysaetos). Faunísticament constitueix la continuació de l'espai de la Serra del Cadí-Moixeró, tot i que cal destacar la singularitat d'alguns grups d'invertebrats cavernícoles, principalment aràcnids i heteròpters.